Home / Zanimljivo i Zabava / SAMO ME JE BOG POSLAO NJEMU: “Doktori u Banjaluci spasili život Halidu Bešliću u zadnji čas”!?

SAMO ME JE BOG POSLAO NJEMU: “Doktori u Banjaluci spasili život Halidu Bešliću u zadnji čas”!?

Utrnulost, slabost, oduzetost ruke ili noge – prvi su simptomi mogućeg moždanog udara. Nekada se desi da osoba i ne osjeti zakrčenost krvnih sudova i da dođe do fatalnog ishoda. Zato je redovna kontrola najvažnija, poručuje Halid Bešlić. Poznati pjevač danas je boravio u Banjaluci na poziv uprave Kliničkog centra.

halid-beslic

“Ljudi trebaju doći da se pregledaju. Nikada mi na um ne bi palo da to radim. Srce, ovo ono, ali da ovo radim nikada, što je za mene bilo vrlo iznenađujuće, ali hvala Bogu eto. Apelujem da ko god može, svako ko je možda u godinama tipa 40 ili 50 godina treba da dođe na pregled”, poruka je pjevača Halida Bešlića, javlja ATV.

Građani se premalo informišu o opasnostima, tvrdi neurolog Vlado Đajić. Da stvar bude gora, mnogi ne shvataju koliko je moždani udar čest uzrok smrti.

“Moždani udar je na drugom, kod nas možda već na prvom mjestu uzroka smrtnosti, a ono što je najgore za oboljelog, on je na prvom mjestu uzoka stvaranja invalidnosti. Veliki broj preživjelih od moždanog udara su nepokretni i zavisni od tuđe pomoći”, upozorava Vlado Đajić,v.v. direktor UKC RS.

Mnogima je pomogao doktor Zoran Milošević, neuroradiolog iz UKC Ljubljana. Isti je slučaj u Sloveniji kao u ovom entitetu. Pacijenti ne obraćaju pažnju na simptome, a pomoć ljekara zatraže u pet do dvanaest.

“Ja preporučujem da se pregledate. Dosta pacijenata, posebno one simptomatske koji imaju problema sa rukama, nogama, simptomama moždanog udara, to je veoma važno da se što prije, da ovi mali simptomi ne pređu u velike”, izjavio je dr Zoran Milošević, UKC Ljubljana.

I upravo primjer poznatog pjevača Halida Bešlića ukazuje koliko je pravovremeni pregled bitan, jer je u njegovom slučaju neplaniranim ultazvučnim pregledom glave i vrata otkrivena stenoza (zakrčenje) krvnih sudova od čak 90 posto, što je moglo dovesti do masivnog infarkta mozga.

“Prolazio sam kroz Banjaluku i javio sam se svom dugogodišnjem prijatelju dr Đajiću, a on mi je predložio da svratim na pregled. Nikad mi nije mi na um palo da se pregledam, a nakon pregleda doktor mi je rekao da me Bog poslao njemu”, prisjetio se Bešlić i dodao da mu je Banjaluka očigledno sretna.

Halid je nakon pravovremene dijagnostičke obrade upućen u Univerzitetsko klinički centar Ljubljana gdje mu je upravo dr Zoran Milošević ugradio stent najnovijom interventnom neuroradiološkom metodom.

I u RS se svake godine registruje blizu četiri i po hiljade novih slučajeva moždanog udara. Povećana je učestalost kod osoba srednje životne dobi.

Izvor: doznajemo.com

About emco

Check Also

Imate stare Levisice? Evo koliko možete zaraditi

Tamne Levisice starije od 20 godina vrijede više od izblijedjelih, a na cijeni su one ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *