Home / Zanimljivo i Zabava / Ovo su tihi simptomi raka jajnika – pripazite!

Ovo su tihi simptomi raka jajnika – pripazite!

Postavljanje dijagnoze obično uključuje ultrazvuk, CT ili MR i mjerenje tumorskih biljega, karcinomskog antigena 125. Dijagnoza se postavlja histološkom pretragom.

U ranom stadiju rak jajnika i nema simptoma, a u uznapredovalom su stadiju simptomi nespecifični. U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ova je bolest po učestalosti drugi ginekološki zloćudni tumor (pogađa oko 1/70 žena), a i najsmrtonosniji (1% žena umire od njega). Ova vrsta raka peti je vodeći uzrok smrti povezanih s rakom kod žena.

Posljednje istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da tek 1 posto žena zna prepoznati česti simptom raka jajnika. Riječ je o češćoj potrebi za mokrenjem. Ovo je zabrinjavajući podatak s obzirom na to da je rak jajnika jedan od najčešćih vrsta raka kod žena, a u UK svaki dan od njega umre 11 žena, prenosi “Večernji.hr“…

Žene koje su učestvovale u istraživanju većinom nisu znale prepoznati simptome raka jajnika. Samo jedna od pet žena povezivala je abdominalnu bol kao jedan od simptoma, tri posto njih znalo je da je simptom i stalni osjećaj sitosti, a 21 posto ispitanih žena znalo je da je i nadutost simptom raka jajnika.

Postavljanje dijagnoze obično uključuje ultrazvuk, CT ili MR i mjerenje tumorskih biljega, karcinomskog antigena 125. Dijagnoza se postavlja histološkom pretragom.

About emco

Check Also

Mnogi misle da su debeli a zapravo griješe! Evo zbog čega vam je stomak velik i kako se riješiti toga…

Nadutost nam može stvarati nelagodu, slažete se. Ovdje ćemo navesti neke od mogućih uzroka nadutosti. ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *